Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leo na tocht van 2.500 km door 260 gemeenten in België : passage De Fakkel De Dorpel

Leo's passage in Herentals naar  De Dorpel

Leo Vercauteren (70) hangt vier maanden na de start van zijn wandeltocht dwars door België even de wandelschoenen aan de haak voor een winterstop.

Intussen heeft hij zo’n 2.500 km afgelegd door zo’n 260 gemeenten. Het verbaast hem dat er in ons welvarend land nog zoveel armoede is.

Leo is op 13/6 vertrokken in Tienen om kriskras door België te gaan. Hij roept met zijn tocht op om het Netwerk tegen Armoede en de 61 lokale armoedeverenigingen en Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté te steunen in hun structurele strijd tegen armoede.

“Een belangrijke boodschap naar aanleiding van de lokale verkiezingen van 13/10. We zwaaien Leo uit in De Fakkel in Herentals.

Dat is een kans om aan de nieuwe lokale besturen de eisen voor het lokale armoedebeleid bekend te maken”, zegt ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp. Leo hervat zijn tocht begin maart 2025 richting kust om te eindigen in Oostende na zo'n 4.600 km en 581 steden en gemeenten.

 

Leo Vercauteren: ”Ik vraag me af of een rijk land, een democratie, armoede kan tolereren. Mijn antwoord daarop is NEE. Ik heb dan ook veel respect voor mensen en organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen armoede.”

Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede: "De wandeltocht is een hele straffe prestatie van Leo. Armoede mag niet onderschat worden. Het kan iedereen overkomen. 1 op 5 Belgen (18,7%) heeft een 'risico op armoede of sociale uitsluiting’. (Statbel) Aan de vooravond van de lokale verkiezingen roepen we samen met Leo de nieuwe lokale besturen op om werk te maken van een écht armoedebeleid. We nodigen hen uit in dialoog te gaan met mensen in armoede en met onze verenigingen.” 

 

Als ik burgemeester ben …

Het Netwerk tegen Armoede heeft een campagne ‘Als ik burgemeester ben’ op het getouw gezet. Mensen met armoede-ervaring nemen het woord als raadgever voor het lokaal (armoede)beleid dat een directe impact heeft op hun leven. Ze trekken een sjerp aan en delen met lokale kandidaten wat zij zouden doen als ze het voor het zeggen hadden in hun stad of gemeente. In de nationale campagne ligt de focus op vijf centrale thema's: wonen, inkomen, werk, vrije tijd en openbaar vervoer. De lokale verenigingen gaan zelf ook aan de slag om hun lokale eisen kenbaar te maken met acties of debatten in de aanloop van 13/10 en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17/10.

 

… luister ik met aandacht naar de zorgen van mensen in armoede

vzw De Fakkel in Herentals biedt steun en een luisterend oor aan mensen die in armoede leven of financieel kwetsbaar zijn. Ze organiseerden een bevraging om te weten wat mensen in armoede willen vertellen aan lokale partijen, wat ze willen veranderen in Herentals en wat er moet behouden blijven. Ze legden een nota met bezorgdheden, ideeën en voorstellen voor aan de lokale partijen tijdens persoonlijke gesprekken en een verkiezingsdebat op 14/9.

De Fakkel organiseert op 17/10 een bijeenkomst in cc ‘t Schaliken met toespraken en een voorstelling van ‘Spoorzoekers’. Coördinator Nathalie Frenay: “We roepen de lokale partijen op om aandachtig te luisteren naar de zorgen van mensen in armoede. Met een positief verhaal willen we hun dagelijkse problemen belichten, taboes doorbreken en politici aanzetten tot actie. We sluiten af met de jaarlijkse fakkeltocht." 

 

Steun de wandeltocht Te voet dwars door België en de strijd tegen armoede

Sponsor de tocht van Leo met 1 euro/km. Doe een gift aan het Netwerk tegen Armoede of een lokale vereniging waar mensen in armoede het woord nemen, zoals De Fakkel, of het Réseau Wallon de Lutte Contre la Pauvreté via de website www.tevoetdwarsdoorbelgie.be of de blog van Leo Vercauteren. Voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Je kan ook een eindje meestappen met Leo. Hij neemt een tent mee en zoekt nog slaapplaatsen voor 2025.    vzwdefakkel@gmail.com

Leo Vercauteren op stap tegen Armoede - foto rr

Leo Vercauteren op stap tegen Armoede - foto rr

Leo's passage in Herentals bij  De Dorpel

Leo's passage in Herentals bij De Dorpel

Boerenkrijglaan 16, Herentals, België

Leo's passage in Herentals naar  De Dorpel

Deel dit artikel